Nyheter Nedstängning av 2G/3G och övergången till 4G

Publicerad

2G- och 3G-näten ska läggas ned - hur påverkar det dig som användare av SRT:s produkter?

Ut med det gamla - in med det nya! Så lyder en gammal devis och i skrivande stund kan den med fördel användas om våra mobilnät. Sverige och övriga världen står just nu inför ett teknikskifte som innebär att gamla nätverksteknologier stängs ner för att bana väg för nya. Men hur påverkar det dig som användare av SRT:s produkter?

Enligt den tidsplan som teleoperatörerna följer ska

  • 3G läggas ned till utgången av 2024. Detta arbete har redan påbörjats och planen är att av de två näten är detta först ut att läggas ned.
  • 2G/GSM läggas ned under 2025. Eftersom 2G-nätet har väldigt många uppkopplade "prylar" (dvs sådana som använder sig av maskin-till-maskin-kommunikation) så har operatörerna valt att låta det leva vidare ända till 2025. Och just på grund av denna anledning har exempelvis Telia valt att låta 2G-nätet "leva kvar i sin nuvarande form till slutet av 2025 då det släcks i sin helhet".

Då samtliga av SRT:s första generations-produkter (t ex SRT306) klarar av att kommunicera över 2G innebär det att du har fram till 2025 på dig att byta ut dem. Om du vill veta mer om nedsläckningen av 2G- och 3G-näten eller vill ha hjälp att planera inför teknikskiftet så kontakta oss gärna med hjälp av kontaktformuläret nedan eller via e-post.

Officiell information om nedsläckningen av 2G- och 3G-näten samt länkar till teleoperatörernas hemsidor kan du finna på PTS hemsida.